Składniki
- 500 g mąka pszenna
- jaja 4 sztuki
- 1 szklanka gotowego sosu pesto
- 50 g parmezan
- 2 łyżeczki soli
- 220 ml wody letniej
- 2-3 łyżeczki oliwy z oliwek
- pieprz, sól do smaku
Wykonanie
- Wymieszać wszystkie składniki na ciasto (oprócz oliwy i parmezanu) i wyrabiać tak długo aż zaczną sie tworzyć pęcherzyki powietrza.
- Pozostawić ciasto na około 10 min. i jeszcze raz wyrobić. Ciasto powinno się ciągnąć , ale nie może sie rwać.
- Położyć kluseczkomanię na garnek z ok. 4 litry wrzącej osolonej wody.
- Nabierać porcje ciasta za pomocą łopatki kluseczkomania i powoli przecierać przez otwory sita.
- Kluseczki zagotować i wypływające na powierzchnię wody zebrać za pomocą Neo Cedzaka i przełożyć do cudu kuchennego.
- Trzymać w cieple. Podawać wg uznania z oliwą i parmezanem.